Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
 

Amikor és ahol a szaporodó gondokkal már nem tud sem az üzleti, sem a kormányzati szféra megbirkózni, vagy fel sem figyel ezekre a gondokra, szerephez jut a civil kurázsi, felértékelődnek a társadalmi szereplők által megalkotott új termékek, szolgáltatások, struktúrák és eljárások. Különösen igaz ez a perifériák esetében, ahol hiányoznak az üzleti szereplők, a társadalmi problémák eleve gátolják, illetve felülírják az üzleti innovációkat.

A Miskolci Egyetem Társadalomtudományi Kiválósági Központja nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a felsőoktatási intézmények tevékenységeinek harmadik, a társadalmi felelősségre alapozott szolgáltatásokból álló lábaként beindítsa a régió helyi társadalmai innovációs tevékenységének szakmai segítését.

A Miskolci Egyetem a régió tudásbázisának tekinthető. Az oktatott diszciplínák között a gazdaság megújításához, a fenntarthatóság növeléséhez, hálózatok kialakításához, új ötletek kitalálásához, kidolgozásához és megvalósításához szükséges kompetenciák kialakítása is szerepel. A Karon folyó kutatások pedig a gyakorlatban is hasznosítható ismereteket tárnak fel a régióról, a kiválasztott térségek lehetséges jövőjéről. Ezek a kutatások hívták fel a figyelmet a helyi gazdaságfejlesztésben a fenntarthatóságot is erősítő hálózatok, társadalmi vállalkozások, térségi imázst is erősítő márkák fontosságára. Az elmúlt években célzottan a társadalmi innovációk elméletének és gyakorlatának kutatásában is értünk el eredményeket. Ahhoz, hogy a régió hátrányos helyzetű térségei eredményesen tudjanak bekapcsolódni a 2014-2020 közötti fejlesztési folyamatokba, szükség van erre a tudásra, valamint a közvetítés intézményesített módjaira.